Finale Vocal Statements 2019 @TivoliVredenburg

2019-02-27T10:35:51+00:00maandag 18 februari, 2019|

Een paar dagen na onze Kinderen Ouders Zingen (KOZ) presentatie in Leidsche Rijn was het zover – 1000 scholieren uit het voortgezette onderwijs van 7 Utrechtse scholen kwamen voor de finale van deze tweede Vocal Statements editie samen in de grote zaal van TivoliVredenburg.

In de maanden voorafgaand aan deze bijzondere presentatie hadden de leerlingen van de 7 Utrechtse scholen intensief aan het repertoire gewerkt.

De thematische rode draad was voor KOZ en Vocal Statements dezelfde deze editie: vriendschap. Verschillende stukken waar dit universele thema centraal stond werden gezongen in het Nederlands, Engels en Arabisch.

Begeleid werden de scholieren door de 15-hoofdige muziekdocenten band van Operamakers, het zogenaamde Podiumkoor, samengesteld uit scholieren van 7 scholen  en Aeham Ahmad (componist & pianist uit Syrie) met wie Operamakers sinds 2017  samen werkt voor Vocal Statements. Vanuit zijn eigen geschiedenis heeft Aeham Ahmad een bijzondere passie om de authenticiteit van jonge mensen te benadrukken door ze hun eigen, unieke verhalen te laten vertellen met muziek, een natuurlijke match met Vocal Statements.

De naam Vocal Statements zegt het eigenlijk al: het gaat over meer dan zingen. Het gaat erom dat jonge mensen een ruimte krijgen waar hun verhaal zich kan ontplooien, waar het gehoord wordt, een veilige ruimte die niet gaat over prestatie en functioneren maar over experimenteren, creativiteit en het ontwikkelen van je eigen stem. Vocal Statements zet de Westerse muziekcultuur ook op ooghoogte met muziekculturen van andere continenten, waardoor er een kosmopolitisch begrip van muziek en de samenleving ontstaat.

14 jonge mensen deelden in TivoliVredenburg hun persoonlijke statements over vriendschap op het podium – prachtige, krachtige individuele reflecties.

Op deze dag waren ook 300 kinderen en ouders van Brede School het Zand die aan KOZ hadden deelgenomen te gast in TivoliVredenburg waar zij samen met kinderen van het voortgezet onderwijs zongen. Vier van hen droegen ook hun statement voor. Lees meer…